על מנת להסתגל לסביבה ולהישאר רלוונטיים יש צורך בבחינה מתמדת של הארגון, אל מול המציאות המשתנה. תהליך ייעוץ אסטרטגי בוחן היכן נמצא הארגון כיום, לאן הוא רוצה להגיע בשנים הקרובות, ומהן דרכי הפעולה שעליו לאמץ על מנת להשיג את מטרותיו.

 

מדובר על תהליך בו מעורבים בעלי עניין שונים מהארגון ולעיתים גם מחוצה לו, המתקיים בזמן מוגדר, ומאפשר בירור, העמקה והסקת מסקנות.

 

מתי כדאי לפנות לייעוץ אסטרטגי?

כדי להתאים עצמנו למציאות עלינו לבחון את הארגון מול שלושה מרכיבים: 

 

מרכיב ראשון: הסביבה החיצונית לארגון
תשאלו את עצמכם, כיצד אירועים משמעותיים כמו: מגיפה, אירועים ביטחוניים, סביבתיים ואחרים השפיעו על הארגון שלכם?

 

מרכיב שני: הארגון על מגוון מאפייניו
המבנה הארגוני, החזון, דרכי הפעולה, מקורות המשאבים, הצוות קהל היעד ועוד.
תשאלו את עצמכם, שאלות הנוגעות להיבטים הארגוניים כגון: האם אנו מצליחים להיות רלוונטיים לקהל היעד שלנו? האם יש תפקידים שצריכים להשתנות? האם אנו נתקלים בקושי בגיוס תורמים ושותפים לארגון שלא נתקלנו בו בעבר?

 

מרכיב שלישי: ההשפעה, השינוי שהארגון רוצה לחולל
תבחנו האם הארגון שלכם מצליח לייצר השפעה? האם ניתן להצביע על צעדים משמעתיים שהארגון עשה בדרך לשינוי המיוחל?

כאשר יש לכם תחושה של חוסר נוחות עם אחד מהמרכיבים, תחושה שיש חוסר הלימה בין פעולות הארגון לבין הייעוד, או שהארגון כבר לא רלוונטי לסביבה, הגיע הזמן לעצור. בשלב זה עלינו להתבונן לבחון מה נרצה לשנות, ואולי גם לחשב מסלול מחדש.

 

מה כולל תהליך ייעוץ אסטרטגי?

התהליך כולל סדרה של מספר מפגשים, כאשר חלק מהעבודה מתבצעת בין לבין וכוללת ראיונות או קבוצות מיקוד, ועבודה של היועצת מול צוות ההיגוי המוביל את התהליך.

 

בתהליך נבחן בשלב ראשון את החזון הארגוני, היעוד והערכים המנחים אותו ואת הסביבה החיצונית לארגון. לאחר מכן נתמקד במטרות הארגון ובתיאוריית השינוי – סביב השאלה במה עלינו לעסוק, אילו אסטרטגיות לאמץ ומהן תוצאות ארוכות הטווח אותן נשאף להשיג? את החלק האחרון נקדיש לתעדוף. בשלב זה נפתח את החשיבה לרעיונות ופרויקטים חדשים ובסופו נייצר סדר עדיפויות על פיו נרצה לפעול.

 

ניתן לקיים את התהליך רק במפגשים פיזיים ואפשר גם באופן היברידי כאשר חלק מהמפגשים מתקיימים בזום.

 

במהלך המפגשים נעשית עבודה הן בקבוצות קטנות והן במליאה. אם תחליטו על תהליך היברידי נשלב גם כלים דיגיטליים שיאפשרו מעורבות גבוהה של כל השותפים לתהליך.

 

מדידה והערכה

תהליכי סינגור ושינוי חברתי הם תהליכים מורכבים הלוקחים זמן ומושפעים מגורמים שונים: פוליטים חברתיים כלכליים ועוד. על מנת לזהות את תרומתנו לשינוי יש חשיבות לקיום תהליכי למידה, הערכה ומדידה של הפעילות הארגונית, להבין כיצד פעלנו, אילו שלבים בתהליך הצלחנו לקדם ולאילו תוצאות הגענו ומה ההשקעה שנדרשה לנו לשם כך.

נושאי הייעוץ:

ייעוץ המשלב כוחות בין ייעוץ ארגוני וייעוץ קידום מדיניות שמטרתו לחדד, למקד ולקדם סדר יום ארגוני, בהתאם למציאות המשתנה. תהליך הייעוץ כולל מיפוי תרחישים עתידיים, כלים לקבלת החלטות, ומיקוד בנתיבי פעולה אפקטיביים להשגת המטרה הארגונית.

תוכנית העבודה של הארגון נגזרת מתיאוריית השינוי שלו. כמו בנסיעה על פסי רכבת, היא מכוונת אותנו למקומות אליהם נרצה להגיע. לכן חשוב שלא תישאר על הדסקטופ אלא שנלמד איך לעבוד איתה לאורך השנה. בתהליך ייעוצי נסייע לכם לבנות תוכניות עבודה, כך שתוכלו ליישם אותה, לעקוב אחר ההתקדמות, למדוד הצלחה בנקודות זמן לאורך השנה, ולהסיק תובנות לשנת הפעילות הבאה. המודל שפיתחנו מתבסס על תוכנית עבודה שניתן לנהל בכלי דיגיטלי, שיאפשר לכם מעקב ושיתופיות של חברי הצוות.

במסגרת  זו נחדד את תאוריית השינוי של הארגון ואת הקשר בין הפעילויות לתוצאות הרצויות;  נגדיר מדדים ויעדים שיאפשרו לבחון את ההתקדמות לעבר השינויים הרצויים; נפתח כלים לאיסוף נתונים ותהליכי עבודה המתאימים לארגון וליכולותיו; נלמד להתשמש בנתונים לשיפור הפעילות הארגונית וגם לצרכי שיווק ודיווח לשותפים; נסייע באופן ספציפי בבניית מערך הערכה לתהליכי סינגור ושינוי מדיניות, בו פיתחנו מומחיות ייחודית. 

שתיל מציע לארגונים ויוזמות יעוץ מקצועי

פנייה לייעוץ