מטרת מסמך זה לתאר דרכים שונות לשיתוף קהילה במסגרת עשייה של ארגונים לשינוי חברתי. שיתוף קהילה הוא נושא חשוב בעבודתם של ארגונים וולונטריים (לא למטרות רווח) מכיוון שרבים מהם פועלים היום במרחב הציבורי במטרה לענות לצרכים העולים מהשטח.
מגוון הארגונים מאד גדול הן מבחינת קהלי היעד והן מבחינת דרכי הפעולה. באופן גס ניתן לחלק את הארגונים לשני סוגים: ארגוני "של" וארגוני "למען". ארגוני "של" הינם ארגונים שצמחו מתוך הקהילה ופועלים למען קידום רווחת חבריה ולכן במידה רבה הם של הקהילה. וארגוני "למען" אלו ארגונים שפועלים למען קידום וסיוע לקבוצות מוחלשות/נזקקות (קהל יעד של הארגון) כאשר מייסדי ועובדי הארגון (עם דגש על הדרג הבכיר) אינם חלק מאותה הקבוצה. בשני סוגי הארגונים קיימות דילמות לגבי האופן שבו הארגון צריך לעבוד עם הקהילה/קהל היעד שאותו הוא מתכוון לשרת ולקדם.
נשאלת השאלה האם צריך לשתף את הקהילה ואם כן, מהי הדרך הנכונה לשתף אותה כך שהארגון לא יאבד את השליטה על התהליך ו/או על התוכן?
מסמך זה עוסק במושגים של "קהילה", "שיתוף" ו"שותפות" תוך כדי התייחסות לרווחים ומחירים שתהליך השותפות מקנה וגובה מנציגי הקהילה והארגון ויוצג רצף של דרגות שיתוף שונים. כמו כן ייבחן הקשר בין אסטרטגיות פעולה שונות לדרגת השיתוף הנאותה.
להורדת המאמר