פרויקטים
הדמוקרטיה אינה עובדה נתונה ומוצקה, אלא מרחב הנמצא בתהליכי עיצוב ומאבק מתמידים על היקף, עומק ואופי הדמוקרטיה. שאלות כמו מי בפנים ומי בחוץ, למי יש כוח להשפיע וכמה, אילו ערכים מהותיים נשמרים, אילו איזונים ובלמים מתקיימים, אילו מוסדות דמוקרטיים פועלים, איפה יש תוכן לדמוקרטיה ואיפה נותרת רק הקליפה, הן אלה המעמידות את המשטר במדינה על הרצף שבין דמוקרטי לסמכותני.
בישראל מאז הקמתה קיימים מתחים בסיסיים שמטילים צל על המרחב הדמוקרטי: המתח בין האופי היהודי למדינת כלל אזרחיה, האפליה המבנית של האזרחים הערבים בתוך ישראל והשליטה הצבאית באוכלוסיה הפלסטינית מעבר לקו הירוק. בצד החברתי כלכלי ניתן לדבר על השפעה הולכת ומעמיקה של קבוצה מצומצמת של בעלי הון על הזירה הפוליטית ועל החיבור האינטרסנטי לאמצעי התקשורת. כל אלה פוגעים באופיה הדמוקרטי של המדינה.
בעשור האחרון חווינו מגמת התחזקות של רכיבים סמכותניים, שהחריפה את המתקפה על המרחב הדמוקרטי: על תומכי ופעילי השמאל, על הציבור הערבי ונבחריו, על החברה האזרחית, על המוסדות הדמוקרטיים שמייצרים איזונים ובלמים ועל שומרי הסף: בתי המשפט, משטרה ופרקליטות. קבוצות ושחקנים שמבקרים את השלטון חוו הסתה הולכת וגוברת, ואיתה גם מוטיבציה ודעת קהל ששמה לה למטרה להחליש ולפגוע במוסדות וארגונים אלו.
מתקפות אלה מייצרות אפקט מצנן: קיים חשש להתבטא בתחומים רבים וניכור של אזרחים מהנעשה במערכת הפוליטית ומהאמונה ביכולת ההשפעה עליה.
במערכה לחיזוק המרחב הדמוקרטי – אנחנו בשתיל עסוקים בתיאום ובסנכרון העבודה בחברה האזרחית למען חיזוק ערכי יסוד דמוקרטיים: הגנה על מיעוטים, חיזוק המוסדות הדמוקרטיים, ושמירה על חופש הביטוי ועל זכות המחאה וההפגנה. אנחנו עושות זאת באמצעות ריכוז והובלת פורומים וקואליציות של ארגונים ופעילים, הכשרות וייעוץ. זאת, כדי ליצור את התנאים המיטביים לארגונים ולשחקנים בחברה האזרחית להשפיע ביחד ולחוד על חיזוק המרחב הדמוקרטי בישראל, ולנצל את ההזדמנויות ליזום, לקדם ולקבוע סדר יום.
במסגרת זו אנחנו מארגנים פעילויות משותפות לקידום חקיקה תומכת ומרחיבה מוסדות דמוקרטיים, לתיאום ההגנה על חופש הביטוי והמחאה וחיזוק הידע בקרב פעילים, להתמודדות מול מגמות אנטי דמוקרטיות ולהידוק הקשר בין המתרחש בכנסת ובממשלה לבין החברה האזרחית.