תשאול בריאותי
יוזמה זו באה להוסיף לפרוטוקול התשאול בקופות החולים – של רופאות ורופאי המשפחה, אחיות ואחים: איסוף מידע על תנאים מגדירי בריאות, ובפרט על תנאי עוני אנרגטי בחיי המטופלים. הוספת שאלות חובה לתשאול על ידי הצוות הרפואי, יסייעו להבנה טובה יותר את המצב הרפואי ולזיהוי הצורך בהתערבות נוספת.
איסוף מידע מהימן בנושא של תנאים מגדירי בריאות ועוני אנרגטי ישפר את הטיפול על ידי מערכת הבריאות והרווחה והממשק ביניהן, בנושא משבר האקלים, בהתמקדות באוכלוסיות הפגיעות ביותר והתוספת הזו לתשאול תרחיב את בסיס הנתונים שיוביל לתוכניות התערבות.
בהרחבה:
היום כבר ידוע, הבריאות מושפעת מגורמים סוציו אקונומיים, מה שנקרא "תנאים מגדירי בריאות", או "גורמים חברתיים המשפיעים על הבריאות" – ”health of determinants social .”יחד עם זאת, מערכת הבריאות מתמקדת בעיקר בטיפול במחלות ופחות ברפואה ציבורית מונעת. שינוי אקלים מהווה איום על הבריאות והרווחה, אבל בנוסף הוא מחריף פגיעות חברתית קיימת. לדוגמא, הטמפרטורה העולה וגלי החום יאיימו על אנשים שממילא הם פגיעים בשל עוני אנרגטי, בשל משלח ידם )למשל אנשים העובדים בחוץ), או בשל הסביבה הבנויה בה הם גרים (למשל אנשים שאין להם נגישות למרחבים ירוקים או למרחבים מוצללים).
אחד מהכלים המוצעים כדי לאפשר למערכות הבריאות להתייחס למגדירי בריאות חברתיים היא לכלול אותם בדיווח הרפואי. לפעמים מכנים את זה בארה"ב 'סריקת צרכים חברתיים'. זה מאפשר נקיטת פעולה ברמות שונות של מערכת הבריאות.
ברמה של אנשי הבריאות, מידע לגבי מגדירי הבריאות של החולה יכול לאפשר מתן המלצות להתנהגות המותאמת להקשר של החולה; במרפאה, במשרד המחוז או בכל רובד אחר )למשל ברשויות מקומיות( זיהוי מגדירי בריאות חברתיים מאתגרים יכול לסייע בפיתוח יוזמות מתאימות.
ברמה של קופות חולים או ברמה של משרד הבריאות, מגדירי בריאות חברתיים יכולים לסייע בניבוי מיצוי שירותי בריאות ותוצאי בריאות; לבסוף, רישום של מגדירי בריאות יכול לסייע באינטגרציה בין שירותי הבריאות והרווחה על ידי הפניות, שיתוף מידע, או יוזמות משותפות.
דוגמאות כאלה קרויות בארה"ב או בבריטניה "מרשם חברתי". יש לציין שבשנת 2014 המוסד לרפואה בארה"ב IOM המליץ על הכללת מגדירי בריאות חברתיים ברישומים רפואיים תוך שהוא מציין "תוך הכרה בזמן הנוסף הדרוש לאיסוף הנתונים ולפעול על פיהם, הוועדה הגיעה למסקנה שהתועלת הבריאותית בהתייחסות למגדירי בריאות אלה עולה על הנטל שיוטל על ספקי הבריאות, החולים ומערכות הבריאות".
תשאול רפואי יכול לקדם גישה הוליסטית לבריאות – גישה המבינה כי בריאותו של אדם מושפעת מתנאי המחייה שלו, מאורח חייו וממצבו הנפשי, כפי שהללו מושפעים גם הם מבריאותו. התשאול מעודד שיח בהיר וכנה בין הרופא והמטופל ומעודד שותפות – הן בתהליך האבחון והן בהתאמת הטיפול המיטיב ביותר, כמו גם מעודד את התמדתו של המטופל בטיפול ומונע התדרדרות.
בהתאם לכך, על התשאול הרפואי לעודד שילוב יעיל בין מערכות הבריאות והרווחה כדי לספק שירותים העונים לצרכים החברתיים, גם בהקשר שינוי אקלים. בנוסף, התשאול יכול לשמש גם כמעקב אחר מגמות בריאותיות, בפרט אלו המושפעות ממשבר האקלים, בקרב אוכלוסיות פגיעות.
בכדי לקדם מהלך זה, יש לאסוף מידע מהימן בנושא של תנאים מגדירי בריאות, במיוחד עוני אנרגטי, לשם שיפור הטיפול על ידי מערכת הבריאות והרווחה והממשק ביניהן, בנושא משבר האקלים, בהתמקדות באוכלוסיות הפגיעות ביותר. בהתאם, יש לעדכן את פרוטוקול התשאול בקופות החולים – של רופאי המשפחה ו/או אחים.ות: הוספת שאלות חובה לתשאול הרופא.ה, איסוף מידע על תנאים מגדירי בריאות, ובפרט על תנאי עוני אנרגטי בחיי המטופלים, וזאת על מנת להבין מתי דרושה התערבות נוספת.
שותפות לגיבוש יוזמות הבריאות:
ענת אברמוב – רופאים לזכויות אדם, אמירה עראף ואליקס באהות אגודת הגליל, מאיה שדה – אוניברסיטת ת"א, לב ארן – שתיל, ליהיא גולדנברג – שתיל
מוביל.ת היוזמה:
ענת אברמוב ושביט ורד ברוך, רופאים לזכויות אדם anat.a@phr.org.il, 054-3203629
Health questionnaire
This initiative aims to add items to the Israeli health funds’ patient intake protocol (family physicians and/or nurses) to obtain information about health-defining conditions, in particular energy poverty.
The addition of these required questions to the patient interview will aid in understanding patients’ medical status and in determining when further intervention is required. Reliable information-gathering on health-defining conditions and energy poverty will improve efforts on the part of the healthcare and social service systems, as well as the interface between them, regarding the climate crisis. Additionally the patient interviews will expand the existing body of data, leading to intervention programs. The focus will be on the most vulnerable populations.
Partners in drafting the healthcare initiatives:
Anat Abramov – Physicians for Human Rights; Amira Araf and Alix Pahaut – the Galilee Society; Maya Sadeh – Tel Aviv University; Lev Eran – Shatil; Leehee Goldenberg – Shatil.
Initiative Leader:
Anat Abramov and Shavit Vered Baruch, Physicians for Human Rights, 054-3203629, anat.a@phr.org.il
לכל היוזמותעוד ממעבר צודק