שיפור תנאי ההעסקה במקצועות תעסוקה ירוקה קיימים

מקצועות ירוקים

xr:d:DAEy_dKkj0c:1465,j:6803111049899673657,t:24040412

יוזמה זו מתמקדת במספר מקרי בוחן של מקצועות דלי פחמן בעלי תועלות חברתיות המהווים תעסוקה ירוקה קיימת ובו בזמן יש לפעול לשיפור תנאי ההעסקה בהם: כלכלת הטיפול, חינוך והוראה, נהגי ונהגות תחבורה ציבורית ושיטור ואכיפה. כולם מקצועות החיוניים לתפקודה של החברה, ונמצאים באיוש חסר הפוגע בחברה הישראלית בשורה של היבטים.

 

לתפיסתנו נדרשת תפיסה קונספטואלית חדשה אודות תפקידה של המדינה בעיצוב השוק. תפיסה הגורסת כי ברמה האקלימית והחברתית עלינו לחזק תחומים שחיוניים לחברה הישראלית, ללכידותה ולפוטנציאל הצמיחה העתידי שלה.

 

אחד האתגרים הראשונים בדיון על מקומות עבודה ירוקים חדשים הוא הגדרת המושג תעסוקה ירוקה. על פי הגדרת לשכת הסטטיסטיקה של משרד העבודה האמריקאי, משרות ירוקות הן משרות בעסקים שמייצרים מוצרים או מספקים שירותים אשר תורמים לסביבה או משמרים משאבים טבעיים; או משרות בהן חובות העובד כוללות הפיכת תהליכי הייצור במקום העבודה ליותר ידידותיים לסביבה. ואילו האו"ם מגדיר עבודות ירוקות כמשרות בחקלאות, תעשייה, בנייה, אינסטלציה, תחזוקה, מדע וטכנולוגיה, אדמיניסטרציה ושירותים, אשר תורמות באופן משמעותי לשימור או שחזור איכות הסביבה.

 

בסקר שנעשה במסגרת יוזמת "גרין ניו דיל פמיניסטי" (FemGNO) מרבית המשתתפים זיהו התקנה של פאנלים סולאריים כ"עבודה ירוקה", אבל מעטים בהרבה התייחסו למקצועות הטיפול כעבודה ירוקה. המושג שיש לנו של "ירוק", כך זה נראה, קשור במיגור תעשיות מזהמות ובמעבר לאנרגיה מתחדשת, אבל לא בזיהוי עבודות ופרקטיקות שהן דלות פחמן מטבען. יחד עם זאת לאחר שהוצג לנשאלים בסקר נרטיב שמסביר מדוע עבודת הטיפול היא עבודה ירוקה 69% מהם הסכימו עם הקביעה כי "עבודות ירוקות הן כל עבודה שתורמת לרווחתם ולשלומם של בני האדם וכדור הארץ".

 

גישות שונות שהתפתחו בשנים האחרונות מבקשות להגדיר מחדש מה נחשב כפעילות כלכלית ולשלב את עבודות הטיפול בלב ליבה של הכלכלה. גישות אלה רואות בעבודות הטיפול תשתית אנושית חיונית וקוראות להרחבת ההשקעה של המדינה בה. השקעה ממשלתית מושכלת תוכל להתמודד עם הגירעון הטיפולי ולשפר את איכות החיים הן של העובדות במקצוע הטיפול והן של מטופליהן. בנוסף, יש בכוחה לצמצם את אי השוויון המגדרי בחלוקת העבודה ואת פערי ההכנסות בין גברים לנשים ובין הנשים עצמן. מבחינה סביבתית מדובר בהשקעה בת קיימא, מאחר שעבודות טיפול הן עבודות "ירוקות" התורמות לצרכים חברתיים בסיסיים, חיוניות לתשתית לכלכלה ירוקה ואינן מזהמות.

 

גישה זו נכונה לגבי כלל המקצועות בהם יוזמה זו עוסקת. חיזוק מעמד המורות, ושיפור תנאי ההעסקה של נהגי האוטובוס, עובדות סוציאליות וכוחות השיטור והאכיפה, יאפשרו לבנות תשתית לחברה לכלכלה ירוקה עתידית, כמו גם יסייעו בצמצום הפערים החברתיים וכלכליים בישראל.

 

בחזוננו אנו רואים חברה מלוכדת יותר, בה העובדים במקצועות החיוניים לתפקודה של החברה זוכים לשכר הולם, תנאי העסקה טובים וכבוד וזאת לצד קיומה של כלכלה ירוקה יותר הנשענת יותר על שירותים ופחות על צריכה וייצור מוצרים.

 

שותפים בגיבוש היוזמה: ד"ר דפנה אבירם ניצן, איתמר אבנרי, הדר אביאל , דיאנה בארון, שילה ביתנון, עדן בז'רנו, חמוטל בלנק, ד"ר עמית בן צור, מתן פיינזילבר, יערה פרץ, מיכל רויטמן , ד"ר הילה שינוק, ראומה שלזינגר, ד"ר ליהי שחר ברמן , רומי שפירא, ליטל כהן ביטון, מקס גרובמן וד"ר נוגה דגן בוזגלו.

מוביל.ת היוזמה
מיטל פלג מזרחי, meitalpeleg@gmail.com


Improving employment conditions in existing green jobs

This initiative focuses on a number of test cases of low-carbon professions with social benefits, also known as green employment, which require considerable work to improve their employment conditions. These include: the care professions, education and teaching, public transportation drivers, and policing and enforcement. All these professions are essential to the functioning of society but are understaffed, which is detrimental to Israeli society in a number of aspects. In our view, we need a new conceptual understanding of the state’s role in shaping the economy; a view that holds that at the climatic and social level we must strengthen areas that are essential to Israeli society, its cohesion and future growth potential.

 

We envision a more cohesive society in which workers in professions essential to the functioning of the society receive adequate wages, good employment conditions and respect, alongside a greener economy that relies more on services and less on the consumption and production of products.

 

Partners in formulating the initiative: Dr. Dafna Aviram Nitzan, Itamar Avneri, Hadar Aviel, Diana Baron, Sheila Beitanon, Eden Begerano, Hamotel Blank, Dr. Amit Ben Tzur, Matan Feinzilber, Ya’ara Peretz, Michal Roitman, Dr. Hila Shinok, Reuma Schlesinger, Dr. Lihi Shahar Berman, Romi Shapira, Lital Cohen Biton, Max Grubman and Dr. Noga Dagan Buzaglo.

 

Initiative Leader:

Meital Peleg Mizrahi, meitalpeleg@gmail.com

לכל היוזמות